Välkommen!

Jag hoppas att jag kan väcka ditt intresse med mina tankar och åsikter.

lördag 10 december 2011

Moderaternas politik handlar om frihet och människors rättigheter.

Moderaternas politik handlar om frihet och människors rättigheter. För oss är det självklart att svensk utrikespolitik ska vara en tydlig röst för frihet och mänskliga rättigheter runt om i världen.

Demokrati är en ständigt pågående process som grundar sig på människors lika värde. Varje individ har en unik rätt att leva sitt liv i frihet och säga, tycka och skriva vad hon vill utan risk för repressalier, själva förutsättningen för ett lands demokratiska utveckling är att de mänskliga rättigheterna tas på allvar. Kvinnors medverkan i både civilsamhället och uppbyggandet av institutioner är en avgörande del av den demokratiska processen. Sverige har en stark tradition av att främja och stödja demokratiprocesser runt om i världen och Moderaternas utvecklingspolitik fokuserar särskilt på kvinnors rättigheter eftersom deras roll och betydelse för en demokrati särskilt bör understrykas.

torsdag 8 december 2011

JULKAMPANJ

Julkampanj!


I januari besöker några representanter för Moderatkvinnorna barnhemmet BaanChivitMai i norra Thailand. Det är en viktig verksamhet som räddar barn och ungdomar undan ett liv på gatan, i prostitution och slavarbete. Du kan enkelt vara med och göra en insats!


Skicka Din julhälsning genom att smsa "mg thailand" till 72550 så skänker du 50 kr. Du kan också sätta in pengar på Pg BaanChivitMai 435 38 71-9 eller Bankgiro 5299-6329

Elisabeth

lördag 19 november 2011

Grattis alla pappor!

I helgen firades många pappor runt om i landet. Också vi vill uppmärksamma detta och gratulera. Genom Alliansen politik har väldigt många pappor fått det märkbart bättre!

En som vi tänker på är Ali, 24 år, som tack vare den halverade arbetsgivaravgiften för unga upp till 26 år har fått ett jobb och kan därmed försörja sin nyfödda dotter. Ali har i samband med dotterns födsel tagit ut sina 10 pappadagar, men efter årsskiftet kan han ta ut ytterligare 20 dagar och njuta fullt ut tillsammans med sambon och dottern.

För Björn, 32 år, som tidigare inte hade råd att vara hemma med barnen, eftersom familjen då skulle förlora alldeles för mycket jämfört med om frun var hemma, innebär jämställdhetsbonusen att Björn äntligen kan vara hemma med barnen och ta en större del av deras utveckling och vardag.

När Björns kollega Carl, 40 år, själv gick i skolan hade han svårt att hänga med på grund av sin dyslexi. Dessvärre har Carls son också dyslexi vilket bekymrat pappan. Men tack vare lärlingsutbildningen får nu sonen en bra plattform och bra start i livet. Även Carls dotter som har det lite lättare med läsningen men svårare med matten kommer ges bättre förutsättningar genom Alliansen satsningar på grund- och gymnasieskolan, särskilt inom matematikområdet.

För ett par år sedan brottades Dennis, 51 år, med sitt dåliga samvete för det lite eftersatta arbetet med renoveringen av huset, men genom ROT-avdraget har familjen nu haft råd med detta. Dessutom har Dennis och hans fru Åsa kunnat unna sig städhjälp en gång i veckan tack vare RUT-avdraget, vilket gör att båda föräldrarna får mer tid över för sina tonåringar.

På 60-talet var det många från vårt grannland Finland som kom till Sverige för att jobba. Erkki, 87 år, var en av dem som kom hit då och trots han kommer från östra Finland där man inte pratar svenska lärde han sig det svenska språket fullt ut, men då han drabbats av mildare åldersglömska har svenskan blivit allt suddigare och han klarar sig bäst nu på finska. I Erkkis hemkommun har man nyligen infört LOV, Alliansens valfrihetsreform, och därigenom har han kunnat välja ett hemtjänstföretag med finsktalande personal. Det gör Erkkis tillvaro tryggare och hans barn Liisa och Pentti behöver inte längre oroa sig för att Erkki inte ska kunna göra sig förstådd eller få hjälp med rätt saker.

Därutöver ska vi inte glömma alla heltidsarbetande pappor som tack vare en extra månadslön om året via jobbskatteavdraget nu har fått större vardagsfrihet och mer pengar att lägga på sig själva och sina barn.

Så grattis alla pappor! Njut av allt som blivit så mycket bättre tack vare Alliansens förbättringar för Sverige samt för er och era barn!

Elisabeth Gisslin Burman, Moderatkvinnornas ordförande Västernorrland
Erica Lejonroos, Moderatkvinnornas ordförande i Sthlms län
Eva Solberg, Moderatkvinnornas ordförande i Sthlms stad

fredag 7 oktober 2011

Jämlikhet handlar även om pappor

Jämställdhet - jämlikhet. När vi pratar om två så laddade ord så har vi hela tiden av tradition perspektivet utifrån kvinnan. Om hennes ställning och möjligheter på arbetsmarknaden, har hon den lön hon förtjänar eller den arbetstid hon önskar? Har hon samma möjligheter att studera, göra karriär som mannen, får hon det stöd hon behöver av banker och samhället i övrigt?


För klart är ju redan, i samhällets ögon att kvinnan är den som är bäst lämplig att fostra och ta hand om sitt/sina barn med eller utan man. Är det här roten till kvinnors minskade möjligheter att göra karriär? Då kanske de ska släppa greppet och dela med sig av ansvaret till den andre föräldern, barnens pappor och ge sig själva och barnen en möjlighet, ja chans att utvecklas.


Många kvinnor arbetar deltid under barnens uppväxt, de är hemma och blir beroende av mannens inkomst. Som ensamstående kanske hon lever helt på stöd av bidrag: socialbidrag, bidragsförskott, bostadsbidrag och flerbarnstillägg allt detta med samhällets vetskap. Tyvärr leder det varken till karriär, eller en dräglig pension i framtiden och följden blir fortsatt bidragsberoende.


Trots den (o)vetskapen är det många unga mammor som är nöjda med den tillvaron och klarar sig med samhällets insatser, många har blivit mammor tidigt och fått avbryta studier, barnen drabbas eftersom de inte har rätt eller begränsad rätt till dagis/förskola när mamman är arbetslös.


Mammorna har ibland kompisar i samma situation och det blir en normaliseringsprocess och en vardag att leva så och de ser inte att barnen aldrig får chansen att träffa och lära sig av andra barn än de som finns i mammans umgänge. Barnen blir isolerade i denna subkultur. Mammorna behöver inte arbeta för att försörja sig och barnen, det stöd de behöver får de från samhället.


I jämlikhetens namn, var kommer pappaperspektivet in? De finns ju trots allt och i de flesta fall någonstans i bakgrunden. Papporna utkämpar ofta en egen kamp för delad vårdnad eller åtminstone umgängesrätt.


Vilket stöd ger samhället dessa pappor? Myndigheter som tingsrätt och familjerätt liksom socialtjänst har för det mesta mammornas perspektiv, trots att de säger att det är utifrån barnens perspektiv.

Det är inte korrekt, pappor diskrimineras och som regel ger de upp för det krävs stark ekonomi och ett starkt psyke för att kämpa för sina och barnens rättigheter och emot fördomar av tradition om att mammorna är bäst lämpade. Trots att många barn skulle må betydligt bättre om de fick tillbringa mer tid med papporna, med det inte sagt att de också kan vara arbetslösa. I regel får barnen struktur i livet och kommer i åtnjutande av dagis och nya kamrater. De får lära sig de elementära grunderna som respekt och att ta hänsyn tillsammans med andra vuxna och barn därför att personalen har en pedagogisk utbildning och kunskap om vad som är bäst för barnen.


Nu kommer många med ordnade förhållanden att protestera, det här är kanske inte er verklighet men det är många barns och det måste vi därför våga lyfta frågan.

Dessa förhållande gäller absolut inte för alla ensamstående mammor. Men säkert känner många pappor med närstående till ovanstående situationer och förhållanden.


När ska myndighetsutövare på riktigt börja se till barnens bästa och perspektivet jämställdhet - jämlikhet utifrån det avsedda perspektivet mamma - pappa - och barnens trygghet och rättigheter till båda föräldrarna och kontakten med mor och farföräldrar och släkt.

måndag 3 oktober 2011

Debatten kvinnor och Kvotering

Ett är säkert: Starka kvinnor kan vara och utgöra ett hot för både män och kvinnor. Men det blir fel att lyfta in unga oengagerade kvinnor (och män) för att det ska framstå som jämlikt, med budskapet: "Vi tar in kvinnor utan kvotering." De som blir invalda måste även vara engagerade,ödmjuka,respektfulla och tycka att politik är roligt. De måste framförallt ha ett samhällsintresse och en egen önskan att påverka och inse att politik tar tid. En politiker måste ha vetskap om att människor oavsett kön är viktig att representera och att driva frågor som påverkar medborgarnas framtid och sedan arbeta för att driva deras frågor. Politik är inget som gör sig själv vare sig man är ung eller gammal kvinna - man. Därför är det viktigt att våga se och lyfta fram kompetens, engagemang, vilja, personlig erfarenhet och lämplighet framför att kvotera.
Vågar man lyfta in engagerade respektfulla starka - unga som gamla kvinnor som har erfarenhet i bagaget utan att se dem som ett hot för det egna uppdraget är mycket vunnet. Vilken kraft svensk politik skulle utrustas med. Madeleine Albright har myntat begreppet "Det finns en särskild plats i helvetet för kvinnor som inte stöder varandra" det tycker jag är kärnfullt och gäller alla oavsett kön. Jag tycker att hon med det speglar vad hon själv sett och upplevt. Något alla bör ta till sig och tänka på. Att det finns kvinnor som har möjlighet att stötta andra kvinnor men avstår av missunnsamhet eller egen rädsla för att bli omsprungen är känt.
För så är det att avund och missunnsamhet har förstört mycket engagemang och positivt lust i människors arbetsliv, privatliv och politiska engagemang. Jag är mot kvotering, men för engagerade människor med erfarenhet och kompetens som vill tillföra andra sina kunskaper När ska vi se på människor som människor och inte som ett kön? Sedan är det ju så att män har alltid kvoterats in på poster i politik och arbetslivet, vi politiker har mycket att jobba med för jämlikhet och jämställdhet oavsett uppdrag eller egen situation.

måndag 29 augusti 2011

Som fritidspolitiker har man fullt upp.

När jag valde att gå in i politiken 2005 var det för att föra medborgarnas talan och mitt stora samhällsengagemang. Att representera de personer som valt mig till politiska uppdrag. Sundsvall är min födelsestad och står mitt hjärta nära, alltså vill jag göra allt jag kan för att Sundsvallsbor ska få det bättre och att människor lockas att flytta till denna vackra stad. Det var efter ett moget övervägande som jag till slut bestämde mig. Nu har jag varit med under en mandatperiod och sett flera sidor av politiken och människorna bakom den. Vissa delar får man sortera bort, andra får man ta till sig för att orka vidare och behålla motivationen. Jag tackar alla människor som givit mig sitt stöd för att orka med det dubbelarbete som det innebär. Efter höstens långdragna förskylning med komplikationer har också förstått att mitt eget välbefinnande är av stor vikt för att orka . Därför har jag nu prioriteat träning/motion och sömn och känner redan att jag får tillbaka glädjen och motivationen.
Ni har väl läst mina debattinlägg i lokalpressen. Det som står mig speciellt nära är barnen och deras rätt till båda sina föräldrar och underlätta för att de ska kunna försörja sig själva och ge barnen den trygghet de behöver och har rätt till. Sedan är det ju sjukvården som jag arbetat inom i snart 40 år och sett de fel och brister som funnits där. Vi politiker har ett digert arbete framför oss, men tack vare Ert stöd ska jag arbeta vidare.

torsdag 18 augusti 2011

Arbetslinjen kräver utbyggd barnomsorg


Det är nya tider. I Sverige finns i dag många småbarnsföräldrar som jobbar både sena kvällar och nätter. Visserligen är obekväm arbetstid inte alls något nytt.Poliser, sjuksköterskor, restauranganställda och skiftarbetare inom industrin har länge arbetat både kvällar och nätter. Det nya är att nu förvärvsarbetar bägge föräldrarna.

Ändå är samhällets barnomsorg ofta uppbyggt utifrån en tänkt kärnfamilj där en eller båda föräldrar jobbar mellan klockan nio och fem. Förskolan stänger vid oftast vid klockan fem eller sex. För de som arbetar kväll eller natt finns det ofta ingen förskola att tillgå. Livspusslet kan gå ihop ändå, om man är två föräldrar. Men alla familjer ser inte ut så.

Nya Moderaterna tror på arbetslinjen. Därför har vi ett ansvar att visa vägen. Detta måste ske på lokal nivå i kommunerna där barnomsorgen organiseras. I sin roll som arbetsgivare kan våra förtroendevalda i kommuner göra skillnad för föräldrar genom att se till att fler ”nattis” och liknande verksamheter finns för alla som behöver detta.

Det första steget är redan taget. Av de kommuner som erbjuder barnomsorg under obekväm arbetstid är en majoritet borgerligt styrda. Det visar en utredning från riksdagens utredningstjänst. Såväl moderaterna som övriga allianspartier tar frågan om barnomsorg på allvar och gör något för att lösa de problem som finns.

Barnomsorg på nya tider kräver nya lösningar. Nya Moderaterna, och våra allianspartivänner, arbetar för att utveckla fungerande modeller. Nacka kommun är ett exempel på en moderatstyrd kommun som utvecklat en egen modell.

I korthet går modellen ut på valfrihet och lösningar anpassade efter varje familjs unika behov. Särskilda familjedaghem kan ta emot barn på kvällar och nätter. För den som pendlar till jobbet kan det vara smidigare att lämna barnen på en ”nattförskola” i den kommunen där arbetsplatsen finns än i hemkommunen. Då får familjen ta med sig barnomsorgschecken till en ”nattförskola” i annan kommun. För somliga fungerar det bättre att barnen får vara hemma i sitt eget hem med en barnskötare när mamma eller pappa jobbar nattskift.

Nackamodellen är ett gott exempel som fler kommuner borde följa. Kommunernas förtroendevalda måste nu hitta nya lösningar. Bäst lösningar skapas när man är fri att själv utveckla den modell som passar i just den egna kommunen. Därför tror vi inte på en lagstiftning som tvingar kommunerna till en färdig modell. Det är trots allt kommunens invånare som känner kommunen bäst, inte riksdagspolitikerna.

Vi har höga ambitioner med förskolan. Alla barn ska få en bra start i livet. Redan i förskolan läggs grunden för barnens framtid. Ny forskning visar att ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, skriva och räkna. Särskilt viktigt är det för barn med läs- och skrivsvårigheter.

När pedagogiskt innehåll i förskolan diskuteras, väcker detta ibland frågor. Låt oss vara tydliga: vi moderater vill inte ha en förskola där barnen sitter vid skolbänkar. Med begreppet ”pedagogisk förskola” menar vi att man på ett lekfullt sätt möter barnens frågor och vilja till lärande.

Borgerliga kommuner är redan bra på att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid och det finns stor potential i att skräddarsy förskolelösningar för att passa olika behov. Exakt hur en modell för den enskilda kommunen ska se ut rent tekniskt kan variera, det viktiga är barnomsorg på obekväm arbetstid, för dem som behöver.

Vi moderater står bakom arbetslinjen. Alla som kan och vill ska kunna delta i arbetslivet. Det är viktigt att alla föräldrar som vill får möjlighet att komma ut i arbete, att få en inkomst och att ha inflytande över sin vardag. Av dessa skäl uppmanar vi moderatkvinnor nu samtliga kommunala företrädare för de Nya Moderaterna att visa vägen genom att tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid. En barnomsorg som är anpassad för den nya tiden!

Vägra acceptera våld

Ett av den borgerliga regeringens viktigaste mål med jämställdhetspolitiken är att mäns våld mot kvinnor ska bekämpas. Förra året anmälde drygt 27 200 kvinnor att de utsatts för misshandel. Omkring en fjärdedel av dessa hade misshandlats av en närstående person.
Vi vet att mörkertalet är högt. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kommer närmare 80 procent av all kvinnomisshandel i nära relationer inte till polisens kännedom. Statistik från BRÅ som presenterades i juli visar också att anmälningar om våldtäkt, våld mot barn yngre än sex år och grov fridskränkning ökar. Totalt sett ökade antalet anmälda våldsbrott med två procent under årets sex första månader, jämfört med samma period förra året.
Det krävs krafttag från politiskt håll för att verkligen komma till botten med problemet. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 har kampen mot mäns våld mot kvinnor haft mycket hög prioritet. Regeringens handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor har inneburit en historisk kraftsamling som lett till både straffskärpningar, förbättrat skydd och stöd för de utsatta samt bättre kunskap hos de som möter våldsutsatta kvinnor.
Redan 2006 inledde regeringen en satsning för att förse Sverige med fler poliser. I dagsläget finns ungefär 20 000 poliser runt om i landet. Ett starkt och närvarande polisväsende är ett väsentligt steg på vägen mot ett samhälle utan våld och misshandel. 10 000 poliser har därför fått utbildning om problemet.
Stödet till kvinnojourerna har ökat och så sent som i juni månad gav regeringen i uppdrag till Brottsoffermyndigheten att fördela 42 miljoner kronor till forskning och metodutveckling kring hur våld mot kvinnor ska bekämpas. Arbetet ska leda till nya behandlingsmetoder som på ett mer effektivt sätt förhindrar att gärningsmännen återfaller i våldsbeteendet.
Många steg har tagits och mycket har gjorts. Men det finns fortfarande 27 200 skäl att fortsätta och ytterligare öka fokus på våldet mot kvinnor. Vi har alla ett ansvar att agera mot misshandel och kränkningar.

lördag 23 juli 2011

Det fruktansvärda våldet har nu drabbat Norge

Vi föräldrar har ett stort ansvar att lära våra barn empati och medkänsla och att alla har samma värde som oss själva oavsett kön, kultur eller politisk tillhörighet. Det är i de tidiga barndomsåren grundvärderingar och personligheten utvecklas och respekten -empatin för andra grundas. Mina tankar går även till mamman, och annan släkt till den person som har utfört detta, även de offer i detta fruktansvärda!

Vi har även som vanliga vuxna medborgare en skyldighet att uppmärksamma, när barn och ungdomar visar avvikande beteende. När de är utanför gemenskapen i skolan , dagis-förskolan eller kamratkretsen och uppvisar signaler som avviker från det som ses som normalt av de flesta.

Vilka uppväxt förhållanden har de, vilka grundvärderingar finns i deras uppväxt, hur påverkas de av andra vuxna. Här har förskola , dagis och skolan stora möjligheter att se avvikande åsikter och värderingar.

De här människorna visar ofta tidigt att något inte står rätt till, men ingen kan eller vågar tänka tanken fullt ut att det kan gå en potentiell våldsperson på uppväxt i denna personlighet. Viktigt att fånga upp dem i tid och leda dem rätt ge stöd och den trygghet de saknar.

Naturligtvis finns det sjuka människor som har bra hemförhållanden som visar sitt missnöje med att ge sig på oskyldiga.
Den här gången drabbade det Norge, det hade lika gärna kunnat drabba Sverige Danmark eller ett annat land.

Vi får inte vara naiva och tro att vi är skonad ifrån våldsverkare här i Norden. Det händer inte "bara där borta" långt ifrån oss. Vi vet inte heller ännu om fler är inblandade i detta ofattbart fruktansvärda våld.

onsdag 13 juli 2011

Almedalen Gotland 2011

Hej igen

Nu har jag kommit hem från Almedaveckan. Flera seminarier har jag besökt liksom att jag sett flera tv-inslag. Mycket intressant har sagts allt stämmer naturligtis inte med de värderingar jag har.
För mig är det viktigt att alla ska få komma till sin rätt utifrån sina egna förmågor och önskemål. Givetvis vill jag att alla föräldrar ska kunna välja barnomrorg och skola till sina barn. Vi har ett sstort ansvar för våra barn som ska växa upp med trygga grundvärderingar och medkännande människor.
Äldre ska kunna välja boende och vårdgivare, sjuka kunna gå till den vård/hälsocentral de önskar.

Män och kvinnor ska inte särbehandlas i vårdnadstvister , de ska naturligtvis utifrån sin egen möjlighet ge barnen den trygga tillvaro och uppväxt de har rätt att kräva. Stöd ska ges till både kvinnor och män -ingen får särbehandlas.

Barnen har rätt till sina båda föräldrar, för att få en komplettt självbild.

När myndigheter ser och får bevis för att allt inte står rätt till för barnen ska detta objektivt utredas och barnen ska få ge sin bild av situationen. Vi får inte med automatik utgå ifrån att mamma alltid är bäst för barnen, oavsett hur de har det med henne. Vi måste se på föräldraskapet med objektiva ögon. Ge det stöd som behövs om detta påkallas.

Inte att förglömma alla mor och far föräldrar - kusiner och annan släkt som ofta tappar kontakten med sina barnbarn. Vi måste försäkra oss om att barnen har rätt och möjlighet att träffa hela sin släkt och inte vara ett verktyg i kampen om vårdnaden mellan föräldrar.

Barn växer upp fort och vi är alla skyldiga att ge dem den trygghet de behöver för att bli starka och självständiga individer. Missar myndigheterna och föräldrar denna viktiga tid, kommer det att drabba barnen under deras hela liv.

Det är många pappor som inte orkar kämpa för de inte fått det stöd de behöver och har rätt till.

Pappor har det mycket tuffare att hävda sin röst under vårdnadstvister eftersom de har ett annat utgångsläge och hela tiden måste bevisa att de duger som föräldrer på ett helt annat sätt än mammorna behöver. Nu är det hög tid att vi ser barnens behov av båda föräldrarna och sin hela släkt. Allt för att ge dem ett helt liv.

Ja som Ni örstår har jag fått mycket input under min Gotlandsvecka, som givit mig många funderingar , kompetens och viktiga perspektiv.

fredag 1 juli 2011

Nu stundar sommarsemester och

Härligt att sommaren äntligen har nått Västernorrland och vårt vackra Sundsvall.

Möten är avklarade och vi arbetar alla politiker för att samhällets alla medborgare ska få det bättre och njuta av tillvaron utifrån sina egna önskningar.

Nu får vi ta en liten andningspaus, en del av oss politiker får inte nog av politiken utan beger oss med flyg och bil till Gotland för att njuta av den vakcra ön.

Seminarierna avlöser varandra , vi träffar vänner från andra delar av landet och har det trevligt.

Den 4 juli pratar vår egen statsminister Fredrik Reinfeldt på Moderaternas egen dag, 5 Juli finns Anders Borg på ett seminarie " Hur vi ska klara jobben".

Den 7 juli blir det mingel för de aktiva moderater som anmält sig till det.

Många av våra rikspolitiker kommer vara på plats. Jag ser fram emot Almedalsveeckan som jag försöker finnas på varje år.

Vi Moderatkvinnor finns också på plats i Almedalen.

Välkommen till vårt seminarie ni som vill och är nyfiken på vårt nätverk.

Har vi tur kommer Moderatkvinnornas Sverige ordförande Saila Qvicklund att synas i vimlet.

Med det önskar jag Er alla en trevlig sommar

onsdag 22 juni 2011

Barnomsorg stärker arbetslinjen

Fackförbundet Kommunal presenterade nyligen en rapport som visar att det finns tydliga brister i barnomsorgen under sommarmånaderna. Många förskolor stänger utan att erbjuda barnen alternativa platser på andra förskolor under tiden. Detta går helt på tvärs mot den arbetslinje vi Moderater så tydligt driver. Att föräldrar inte har möjlighet att arbeta i den utsträckning som behövs under sommaren är inte acceptabelt,
Allt fler föräldrar upplever att förskolornas öppettider gör att det inte går att arbeta heltid. Resultatet blir ofta att kvinnan går ner i arbetstid, något som innebär sämre lön och lägre pension.

Det är mycket allvarligt att förskolans öppettider inte motsvarar föräldrarnas behov. Att få livspusslet att gå ihop är en svår uppgift för oss alla och i synnerhet för dem med småbarn. För att möta detta krävs det en barnomsorg som erbjuder valfrihet, jämlikhet, kvalitet och flexibilitet. Det säger sig självt att en modell inte passar alla familjer.

Förskolan ska vara trygg, ge omsorg och stimulera barns utveckling. Men den ska också utgöra en fungerande service så att föräldrar kan jobba och försörja sig. Barnomsorgen har varit avgörande för kvinnors möjlighet att arbeta och få en egen inkomst. För oss Moderater är därför arbetet med att stärka arbetslinjen nära sammanlänkat med arbetet att förbättra förskolan.

Vi vill att barn till föräldrar med oregelbundna arbetstider ska få tillgång till omsorg på tider som passar dem. Dessutom vill vi anpassa förskolan så att den kan fungera ännu bättre för ensamstående föräldrar. För detta krävs det att förskolan ger föräldrarna större möjlighet att påverka utformandet av verksamheten, till exempel genom att kontinuerligt lyssna in synpunkter och fånga upp förslag.

Samhället stannar inte under juli månad eller efter klockan 18.00 på kvällen. Sjukvård, räddningstjänst och allmänna kommunikationer måste fungera. Att anställda inom främst välfärdssektorn inte kan sköta sitt arbete på grund av att förskolorna har stängt är orimligt. Här har kommunerna en läxa att göra. Oavsett politiskt styre måste tillsynsuppdraget och alternativa förskolelösningar tas på allvar.

onsdag 8 juni 2011

Se fördelarna med RUT

Undersökningen från Novus Opinion visar att en majoritet av Miljöpartiets väljare stöder RUT-avdraget. Bland Socialdemokratiska väljare är nästintill hälften (49 procent) för att RUT-avdraget ska bevaras skriver Elisabeth Gisslin Burman (M).

Hela 67 procent av svenskarna anser att RUT-avdraget bör vara kvar. Det visar en undersökning som Novus Opinion gjort på uppdrag av Svenskt Näringsliv.
Det är glädjande att många känner sig nöjda med RUT-avdraget. Samtidigt är det positivt att så många stöder framväxten av en bransch som länge funnits, men som nu fått möjlighet att utvecklas.
Effekterna av de införda skatteavdragen har varit mycket positiva. Svarta jobb har blivit vita och därmed genererat skatteintäkter. Samtidigt har avdragen gjort att fler förflyttats från arbetslöshet till arbete och egen försörjning. I RUT-avdragets kölvatten har också många nya företag etablerats. Flertalet drivs av kvinnor, som traditionellt startar företag i lägre utsträckning än män.
Barnfamiljerna är de som använder RUT-avdraget i störst utsträckning. Samtidigt ser vi att allt fler äldre människor uppskattar fördelarna med RUT. Den kommunala hemtjänsten erbjuder inte alltid de tjänster som de äldre gärna vill få utförda, till exempel fönsterputsning, snöskottning och gräsklippning.
Undersökningen från Novus Opinion visar att en majoritet av Miljöpartiets väljare stöder RUT-avdraget. Bland Socialdemokratiska väljare är nästintill hälften (49 procent) för att RUT-avdraget ska bevaras. Störst är motståndet mot RUT från Vänsterpartiets väljare, där 76 procent av de tillfrågade vill avskaffa avdraget.
Moderatkvinnorna vill naturligtvis behålla RUT-avdraget, inte minst därför att det ger kvinnor möjlighet att starta egna företag och därmed tillgång till en större arbetsmarknad. Fler företag gynnar Sverige och Sveriges tillväxt. Att RUT-avdraget dessutom underlättar vardagen för till exempel barnfamiljer och äldre människor är ytterligare en bonus.

måndag 18 april 2011

Förbundsstämman Östersund 110416-110417

Så har vi då genomfört årets förbundsstämma tillsammans med Jämtland, alltid trevligt att träffa moderater från andra län. Vi fick en fördragning av Mats Sjöstrand ang. regionbildning och behandlade även en motion i ämnet. Vi kom fram till att vi ser det som naturligt att norrland delas i två regioner norra och södra norrlandregioner.
Slutligen fick vi äntligen en kvinna till Länsordförandeposten Lena Asplund, Sollefteå som även är Riksdagskvinna.
Själv blev jag omvald till länsordförande för moderatkvinnorna och genom det sitter jag som ledamot i förbundsstyrelsen och föreningstyrelsen i Sundssvall. till min vice valdes Zofia Henriksson, Timrå.

fredag 15 april 2011

Hur ser vi egentligen på jämställdhet och jämlikhet och utifrån vilket perspektiv?

Jämställdhet och jämlikhet, när vi pratar om två så laddade ord så har vi hela tiden utifrån tradition perspektivet utifrån kvinnan. Och hennes ställning och möjligheter på arbetsmarknaden, har hon den lön hon förtjänar eller den arbetstid hon önskar? Har hon samma möjligheter att studera göra karriär som mannen , får hon det stöd hon behöver av banker och samhället i övrigt?

För klart är ju redan, i samhällets ögon att hon är den som är bäst lämplig att fostra och ta hand om sitt/sina barn med eller utan man. Är det här roten till kvinnors minskade möjligheter att göra karriär, kanske ska de släppa greppet och dela med sig av ansvaret till den andre föräldern, barnens pappor och ge sig själva och barnen en möjlighet, ja chans att utvecklas.

Många kvinnor arbetar deltid under barnens uppväxt är hemma och blir beroende av mannens inkomst, eller om hon är ensamstående kanske lever helt på stöd av bidrag: socialbidrag, bidragsförskott, bostadsbidrag och flerbarnstillägg andra ekonomiska insatser allt detta med samhällets vetskap, tyvärr leder det varken till karriär, eller en dräglig pension i framtiden och följden blir fortsatt bidragsberoende. Trots den (o)vetskapen är det många unga mammor som är nöjda med den tillvaron och klarar sig med samhällets insatser, många har blivit mammor tidigt och fått avbryta studier, barnen drabbas eftersom de inte har rätt till dagis/förskola när Mamman är arbetslös.
Mammorna har kompisar i samma situation och det blir en normaliseringsprocess och en vardag att leva så och de ser inte att Barnen aldrig får chansen att lära sig av - och träffa andra barn än de som finns i mammans umgänge eller syskon.Barnen blir isolerade i denna subkultur. De behöver inte arbeta för att försörja sig och barnen, det stöd de behöver får de från samhället.
Men i jämlikhetens namn var kommer pappa perspektivet in, de finns ju trots allt och i de flesta fall någonstans i bakgrunden. Papporna utkämpar ofta en egen kamp i många fall kampen för delad vårdnad eller åtminstone umgängesrätt.

Vilket stöd ger samhället dessa pappor, myndigheter som tingsrätt och familjerätt liksom socialtjänst har för det mesta mammornas perspektiv, trots de säger att det är barnens perspektiv. Det är inte korrekt , pappor diskrimineras och som regel ger de upp för det kräver stark ekonomi och ett starkt psyke för att kämpa för sina och barnens rättigheter och emot fördomar av tradition om att mammorna är bäst lämpade. Trots att många barn skulle må betydligt bättre om de fick tillbringa mer tid med papporna, i regel får de då struktur i livet och kommer i åtnjutande av dagis - förskola - och nya kamrater. De får lära sig det elementära grunderna respekt och att ta hänsyn tillsammans med andra vuxna och barn eftersom personalen har en pedagogisk utbildning och vet vad som är bäst för barnen.

Nu kommer många med ordnade förhållanden att protestera , det här är kanske inte Er verklighet men många barns och det måste vi våga lyfta.

Med det inte sagt att dessa förhållande är absolut för alla ensamstående mammor. Men säkert känner många pappor men närstående till ovanstående situationer av förhållanden.

När ska myndighetsutövare på riktigt börja se till barnens bästa och perspektivet jämställdhet - jämlikhet utifrån det avsedda perspektivet mamma - pappa - och barnens rättigheter till båda föräldrarna med tillhörande kusiner och släkt

Förslag om skärpt straff för sexköp

Just nu behandlar riksdagen ett förslag om skärpt straff för sexköp. Förslaget är att maxstraffet för att köpa sex ska höjas från sex månader till ett års fängelse. Höjningen innebär att det blir möjligt att häkta den misstänkte. Det gör också att polisen bättre kan genomsöka den anhållnes dator eller bostad för att få bevis. Det ökar dessutom möjligheten att utdöma fängelsedomar. Sammantaget kan därmed sexualbrott bättre förebyggas och ge fler fällande domar.

Förbud mot sexköp i Sverige infördes för att bekämpa organiserad människohandel och prostitution. Lagen är effektiv och har inneburit att öppen prostitution har minskat, men även att prostitutionen totalt sett minskat. Människohandeln har därmed försvårats. Det finns också belägg för att internationell brottlighet med trafficing inte är lika stor i vårt land som i andra, eftersom vi är så tydliga i vår lagstiftning. Med det inte sagt att trafficing inte pågår i Sverige, förslaget om skärpt straff för sexköp är till för att skärpa lagen och markera att det inte är acceptabelt att kränka utsatta kvinnor

Kriminella beteenden är givetvis svåra att lagstifta bort, människor begår brott även om det är förbjudet. Men sexköpslagen är effektiv i den meningen att prostitution och uppmärksammas, begränsas och försvåras.

Den svenska sexköpslagen är ett uttryck för vilket samhälle vi vill ha. Därför är det bra att lagen nu skärps för att då bättre kunna komma åt dem som exploaterar utsatta kvinnor.

torsdag 10 mars 2011

Kvinna AB

Imorgon bär det iväg till Karlstad för att gå en utbildning som Moderatkvinnorna arrangerat. Ska bli riktigt spännande med Kvinna AB, deltar gör moderatkvinnor från flera län.

Kvinnodagen den 8 mars 2011

På kvinnodagen den 8 mars 2011 var jag på restaurang Våningen i Sundsvall. 1,6 % 2,6 miljoner klubben hade arrangerat en trevlig kväll med föreläsare. Det var bland annat Cardiologen Mona Lyckell(Riskfaktorer hur man inte drabbas av hjärtasjukdom) Mona pratade kvinnohjärtan och vad vi kan göra för att förebygga hjärtproblem. Sova ,äta och motion var viktiga hörnstenar i hennes anförande. Det som var mest negativt och som vi måste se upp med var att inte röka, sluta stressa och som sagt regelbundna mattider mycket frukt och grönt och gärna ett glas rött om dagen. Ja visst fick jag mig en tankeställare, inte för att jag röker för det gör jag inte. Men för att jag definitivt inte äter regelbundet, sover inte tillräckligt tar mig inte tid att motionera, vilket innebär en massa stress. Så nu får jag ta mig i kragen och bli lite mer egoistisk och riktigt rå om mig själv. Peter Hollbrink från Österåsens Hälsohem berättade om Livsstilsskolan som finns där.
Kvällen avslutades med en fantastisk modevisning. Fanny - Agnetas - Kents och Sköna Under och Eleganten var de butikerna som sponsrade. Kvinnorna som gick modeller var kvinnor som hade maktpositioner i både privat och offentlig sektor. En verkligt trevlig kväll som Gerda Strömberg från 1,6 och Susanne Fellbring från 2,6 miljoner klubben arrangerat. Susanne är dessutom innehavare av restaurang Våningen i Galleria In Sundsvall.

Moderatkvinnornas Råd på Ålandsresa maj 2010

Ett gäng glada Moderatkvinnor på resa till Åland maj 2010. Vi arbetar fortfarande för kvinnors möjligheter att påverka i beslutsfattande positioner. Många gånger i motlut men skam den som ger sig. Mikael Gävert Sundsvall har tagit fram en läsvärd utredning som han gjort ipå hur det ser ut i politiken. Han har där kommit fram till att det är alldeles för få kvinnor som sitter på makten att ha beslutande poster. Det är något vi moderatkvinnor sedan den utredningen jobbar vidare påatt förbättra.