Välkommen!

Jag hoppas att jag kan väcka ditt intresse med mina tankar och åsikter.

måndag 29 augusti 2011

Som fritidspolitiker har man fullt upp.

När jag valde att gå in i politiken 2005 var det för att föra medborgarnas talan och mitt stora samhällsengagemang. Att representera de personer som valt mig till politiska uppdrag. Sundsvall är min födelsestad och står mitt hjärta nära, alltså vill jag göra allt jag kan för att Sundsvallsbor ska få det bättre och att människor lockas att flytta till denna vackra stad. Det var efter ett moget övervägande som jag till slut bestämde mig. Nu har jag varit med under en mandatperiod och sett flera sidor av politiken och människorna bakom den. Vissa delar får man sortera bort, andra får man ta till sig för att orka vidare och behålla motivationen. Jag tackar alla människor som givit mig sitt stöd för att orka med det dubbelarbete som det innebär. Efter höstens långdragna förskylning med komplikationer har också förstått att mitt eget välbefinnande är av stor vikt för att orka . Därför har jag nu prioriteat träning/motion och sömn och känner redan att jag får tillbaka glädjen och motivationen.
Ni har väl läst mina debattinlägg i lokalpressen. Det som står mig speciellt nära är barnen och deras rätt till båda sina föräldrar och underlätta för att de ska kunna försörja sig själva och ge barnen den trygghet de behöver och har rätt till. Sedan är det ju sjukvården som jag arbetat inom i snart 40 år och sett de fel och brister som funnits där. Vi politiker har ett digert arbete framför oss, men tack vare Ert stöd ska jag arbeta vidare.

torsdag 18 augusti 2011

Arbetslinjen kräver utbyggd barnomsorg


Det är nya tider. I Sverige finns i dag många småbarnsföräldrar som jobbar både sena kvällar och nätter. Visserligen är obekväm arbetstid inte alls något nytt.Poliser, sjuksköterskor, restauranganställda och skiftarbetare inom industrin har länge arbetat både kvällar och nätter. Det nya är att nu förvärvsarbetar bägge föräldrarna.

Ändå är samhällets barnomsorg ofta uppbyggt utifrån en tänkt kärnfamilj där en eller båda föräldrar jobbar mellan klockan nio och fem. Förskolan stänger vid oftast vid klockan fem eller sex. För de som arbetar kväll eller natt finns det ofta ingen förskola att tillgå. Livspusslet kan gå ihop ändå, om man är två föräldrar. Men alla familjer ser inte ut så.

Nya Moderaterna tror på arbetslinjen. Därför har vi ett ansvar att visa vägen. Detta måste ske på lokal nivå i kommunerna där barnomsorgen organiseras. I sin roll som arbetsgivare kan våra förtroendevalda i kommuner göra skillnad för föräldrar genom att se till att fler ”nattis” och liknande verksamheter finns för alla som behöver detta.

Det första steget är redan taget. Av de kommuner som erbjuder barnomsorg under obekväm arbetstid är en majoritet borgerligt styrda. Det visar en utredning från riksdagens utredningstjänst. Såväl moderaterna som övriga allianspartier tar frågan om barnomsorg på allvar och gör något för att lösa de problem som finns.

Barnomsorg på nya tider kräver nya lösningar. Nya Moderaterna, och våra allianspartivänner, arbetar för att utveckla fungerande modeller. Nacka kommun är ett exempel på en moderatstyrd kommun som utvecklat en egen modell.

I korthet går modellen ut på valfrihet och lösningar anpassade efter varje familjs unika behov. Särskilda familjedaghem kan ta emot barn på kvällar och nätter. För den som pendlar till jobbet kan det vara smidigare att lämna barnen på en ”nattförskola” i den kommunen där arbetsplatsen finns än i hemkommunen. Då får familjen ta med sig barnomsorgschecken till en ”nattförskola” i annan kommun. För somliga fungerar det bättre att barnen får vara hemma i sitt eget hem med en barnskötare när mamma eller pappa jobbar nattskift.

Nackamodellen är ett gott exempel som fler kommuner borde följa. Kommunernas förtroendevalda måste nu hitta nya lösningar. Bäst lösningar skapas när man är fri att själv utveckla den modell som passar i just den egna kommunen. Därför tror vi inte på en lagstiftning som tvingar kommunerna till en färdig modell. Det är trots allt kommunens invånare som känner kommunen bäst, inte riksdagspolitikerna.

Vi har höga ambitioner med förskolan. Alla barn ska få en bra start i livet. Redan i förskolan läggs grunden för barnens framtid. Ny forskning visar att ett medvetet pedagogiskt arbete med små barn förbättrar deras förmåga att senare lära sig läsa, skriva och räkna. Särskilt viktigt är det för barn med läs- och skrivsvårigheter.

När pedagogiskt innehåll i förskolan diskuteras, väcker detta ibland frågor. Låt oss vara tydliga: vi moderater vill inte ha en förskola där barnen sitter vid skolbänkar. Med begreppet ”pedagogisk förskola” menar vi att man på ett lekfullt sätt möter barnens frågor och vilja till lärande.

Borgerliga kommuner är redan bra på att erbjuda barnomsorg på obekväm arbetstid och det finns stor potential i att skräddarsy förskolelösningar för att passa olika behov. Exakt hur en modell för den enskilda kommunen ska se ut rent tekniskt kan variera, det viktiga är barnomsorg på obekväm arbetstid, för dem som behöver.

Vi moderater står bakom arbetslinjen. Alla som kan och vill ska kunna delta i arbetslivet. Det är viktigt att alla föräldrar som vill får möjlighet att komma ut i arbete, att få en inkomst och att ha inflytande över sin vardag. Av dessa skäl uppmanar vi moderatkvinnor nu samtliga kommunala företrädare för de Nya Moderaterna att visa vägen genom att tillhandahålla barnomsorg på obekväm arbetstid. En barnomsorg som är anpassad för den nya tiden!

Vägra acceptera våld

Ett av den borgerliga regeringens viktigaste mål med jämställdhetspolitiken är att mäns våld mot kvinnor ska bekämpas. Förra året anmälde drygt 27 200 kvinnor att de utsatts för misshandel. Omkring en fjärdedel av dessa hade misshandlats av en närstående person.
Vi vet att mörkertalet är högt. Enligt Brottsförebyggande rådet, BRÅ, kommer närmare 80 procent av all kvinnomisshandel i nära relationer inte till polisens kännedom. Statistik från BRÅ som presenterades i juli visar också att anmälningar om våldtäkt, våld mot barn yngre än sex år och grov fridskränkning ökar. Totalt sett ökade antalet anmälda våldsbrott med två procent under årets sex första månader, jämfört med samma period förra året.
Det krävs krafttag från politiskt håll för att verkligen komma till botten med problemet. Sedan den borgerliga regeringen tillträdde 2006 har kampen mot mäns våld mot kvinnor haft mycket hög prioritet. Regeringens handlingsplan för att bekämpa våld mot kvinnor har inneburit en historisk kraftsamling som lett till både straffskärpningar, förbättrat skydd och stöd för de utsatta samt bättre kunskap hos de som möter våldsutsatta kvinnor.
Redan 2006 inledde regeringen en satsning för att förse Sverige med fler poliser. I dagsläget finns ungefär 20 000 poliser runt om i landet. Ett starkt och närvarande polisväsende är ett väsentligt steg på vägen mot ett samhälle utan våld och misshandel. 10 000 poliser har därför fått utbildning om problemet.
Stödet till kvinnojourerna har ökat och så sent som i juni månad gav regeringen i uppdrag till Brottsoffermyndigheten att fördela 42 miljoner kronor till forskning och metodutveckling kring hur våld mot kvinnor ska bekämpas. Arbetet ska leda till nya behandlingsmetoder som på ett mer effektivt sätt förhindrar att gärningsmännen återfaller i våldsbeteendet.
Många steg har tagits och mycket har gjorts. Men det finns fortfarande 27 200 skäl att fortsätta och ytterligare öka fokus på våldet mot kvinnor. Vi har alla ett ansvar att agera mot misshandel och kränkningar.